Opakowania do bezpośredniego kontaktu z żywnością

Można śmiało powiedzieć, że każdego dnia w naszych rękach pojawiają się rozmaite opakowania do żywności. Czy jednak kiedyś zastanawialiście się, jakie muszą one wymagania spełniać, aby móc być w ten sposób wykorzystywane? Warto wiedzieć, że jeśli opakowanie jest niewłaściwie wykonane lub z nieodpowiedniego materiału, to może ono stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. W związku z tym w przypadku opakowań do żywności wszelkie wymagania są w klarowny sposób unormowane w przepisach zarówno krajowych, jak i unijnych. Podlegają one określonym normom. Jakim?

Opakowania na żywność i normy prawne

Producenci opakowań do żywności muszą zadbać o spełnienie wyjątkowo dokładnych norm, które narzucają im zarówno przepisy krajowe, jak i przepisy unijne. Główną cechą takiego rodzaju opakowań jest to, że powinny one zabezpieczać ją przed czynnikami zewnętrznymi. Zaliczamy do nich zanieczyszczenia, wilgoć, temperaturę oraz promieniowanie słoneczne. W związku z tym od najróżniejszych pojemników, pudełek, i opakowań plastikowych przeznaczonych do żywności wymaga się, aby były szczelne, wykazywały się odpornością mechaniczną, były higieniczne i odporne na degradację mikrobiologiczną. Warto również zwrócić uwagę, że opakowania do żywności powinny być wykonywane w taki sposób i z takich materiałów, aby nie było możliwe doprowadzenie do zanieczyszczenia żywności przez samo opakowanie.

Materiały i sposób wykonania opakowań na żywność

Kluczowe jest więc, aby składniki tworzywa z którego wykonuje się konkretne opakowania, wykorzystywane w określonych warunkach, nie miały możliwości wnikania do żywności w takiej ilości, która mogłaby być w jakikolwiek sposób niebezpieczna dla zdrowia. Nie dopuszcza się również, aby doprowadzały one do zmiany smaku, aromatu czy też wyglądu produktów żywnościowych. Opakowanie nie może prowadzić do występowania niemożliwych do przyjęcia zmian składu żywności. Produkcja takich opakowań powinna być realizowana z materiałów, które są uwzględnione w wykazie substancji dozwolonych do kontaktu z żywnością.

Blog firmy Wald-Gold – Producenta opakowań

Jakie są najważniejsze właściwości folii HDPE?

Folię HDPE produkuje się z polietylenu o wysokiej gęstości, co skutkuje tym, że jest naprawdę wytrzymała. Jakie jednak dokładnie ma właściwości i dlaczego tak naprawdę warto jej używać?

Blog firmy Wald-Gold – Producenta opakowań

Opakowania do bezpośredniego kontaktu z żywnością

Można śmiało powiedzieć, że każdego dnia w naszych rękach pojawiają się rozmaite opakowania do żywności. Czy jednak kiedyś zastanawialiście się, jakie muszą one wymagania spełniać, aby móc być w ten sposób wykorzystywane? Warto wiedzieć, że jeśli opakowanie jest niewłaściwie wykonane lub z nieodpowiedniego materiału, to może ono stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. W związku z […]